Maximaal Zicht en Veiligheid met Caravanspiegels

kampeertipsvoorbeginners.nl - Maximaal Zicht en Veiligheid met Caravanspiegels - Uitgelichte foto van een gemonteerde caravanspiegel op de autospiegel

Door de toenemende breedte van caravans in vergelijking met auto’s, is het essentieel om gebruik te maken van hulp spiegels om een goed zicht te hebben op wat er zich achter en naast de caravan afspeelt. In dit artikel bespreken we drie cruciale aspecten: wat de wet voorschrijft, welke spiegels je moet gebruiken en hoe je ze correct afstelt.

Wettelijke Voorschriften voor Zichtbaarheid

De wetgever bepaalt nauwkeurig wat het minimale zicht moet zijn aan de rechterzijde vanaf de buitenspiegel. Een vrij zicht van 20 meter naar achteren over een breedte van 4 meter naast de caravan is vereist. Aan de linkerzijde moet je 10 meter vooruit kunnen kijken en over een strook van 2,5 meter breed naast de caravan kunnen zien.

Het is cruciaal om de horizon achter je te kunnen waarnemen, op voorwaarde dat de combinatie in een rechte lijn staat. Daarnaast moet een deel van de zijkant van de caravan zichtbaar zijn als referentie voor afstand tot obstakels.

Soorten Hulp Spiegels

Bij moderne auto’s zijn ouderwetse spiegels en spatbord spiegels vaak niet voldoende vanwege hun beperkte zicht en mogelijke schade aan de auto. Opzetspiegels met bol en vlakglas zijn gangbaar, waarbij het bolle glas het zicht vergroot volgens tests van de ANWB. De keuze tussen bol en vlakglas is persoonlijk, afhankelijk van voorkeuren zoals het zien van de rand van het caravan dak. Er zijn opzetspiegels in diverse prijsklassen, waarbij universele modellen met verschillende montagesystemen beschikbaar zijn.

Afstellen van de Spiegels

Voor optimaal zicht begin je met het bepalen van de afstand tussen de spiegelglazen, waarbij de breedte van de caravan als referentie dient. Zorg ervoor dat de spiegels niet uitsteken en de auto niet breder maken dan 2 meter 55. Zuignapmodellen kunnen worden ingesteld door de glazen van de standaard spiegels te verstellen. Voor andere modellen draai je aan het spiegelhuis zelf.

Twee vuistregels helpen bij het afstellen: aan de bestuurderszijde kijk je vanaf de voorzijde van de caravan en een paar auto’s erachter. Voor de rechter spiegel gebruik je de hoofdsteun van de bestuurdersstoel als referentie.

Praktische Tips

  • Let op knipperlichten in de spiegelhuizen en zorg ervoor dat deze goed zichtbaar blijven.
  • Controleer of standaard pads (aandrukrubbers) goed op de spiegelhuizen passen bij modellen met klemsystemen.
  • Markeer eenmaal goed afgestelde spiegels met een stickertje of stipje verf voor hergebruik.
  • Houd rekening met veranderingen in positie door belading of rijwind.
  • Let op automatisch inklappende spiegels om schade aan deur en caravanspiegels te voorkomen.

Slot

Door deze stappen te volgen, kun je met vertrouwen en veiligheid de weg op met je caravan, wetende dat je voldoet aan de wettelijke vereisten voor zichtbaarheid. Veel plezier en heel veel veilige kilometers toegewenst!

Nog kampeerartikelen nodig, maar niet voor de hoofdprijs?

Hier vind je alles voor jouw ideale kampeervakantie!

Ja! Ik heb nog een aantal kampeerartikelen nodig!!

Geef een reactie