Caravan Aankoppelen: Een Stappenplan voor een Veilige Start van Jouw Reis

kampeertipsvoorbeginners.nl - Caravan Aankoppelen Een Stappenplan voor een Veilige Start van Jouw Reis - Uitgelichte foto van een aangekoppelde caravan vouwagen of aanhangwagen

Caravan Aankoppelen: Een Stappenplan voor een Veilige Start van Jouw Reis

Wanneer je je caravan aan je auto koppelt, zijn er enkele cruciale stappen en overwegingen om in gedachten te houden. Dit artikel leidt je door de te nemen stappen en benadrukt waar je op moet letten voor een veilige en probleemloze start van jouw reis.

Handmatig aankoppelen of met een Mover

Er zijn twee manieren om de caravan aan de auto te koppelen:

  • de auto naar de caravan toe rijden
  • de caravan naar de auto toe rijden

Als je ervoor kiest om de caravan naar de auto te trekken zonder een afstandsbestuurbare mover te gebruiken, maak dan altijd gebruik van de handgrepen die speciaal zijn ontworpen om de caravan met de hand te verplaatsen. Gebruik nooit de koppeling handgreep, omdat deze niet is berekend op de krachten die erop komen tijdens het handmatig verplaatsen.

Kies je ervoor om de auto te verplaatsen richting de caravan en je een achteruitrijcamera hebt, maakt dit het proces eenvoudiger. Maar moet je het doen zonder zo’n hulpmiddel, gebruik dan de parkeersensoren of laat een tweede persoon achter de auto staan om aanwijzingen te geven tijdens het achteruitrijden.

Aankoppelen van de Caravan

Voordat je begint met het aankoppelen, zorg ervoor dat de trekhaak schoon en vetvrij is. Reinig de trekhaak grondig en gebruik een doek om vuil te verwijderen. Vuil op de trekhaak kan de werking van de eventuele stabilisatorkoppeling negatief beïnvloeden.

kampeertipsvoorbeginners.nl - Caravan Aankoppelen Een Stappenplan voor een Veilige Start van Jouw Reis - Foto van een koppeling van een caravan vouwwagen of aanhangwagen
  1. Laat de koppeling over de trekhaak vallen door het neuswiel naar beneden te draaien;
  2. Draai het neuswiel totdat je een duidelijke klik hoort en de (eventuele) indicator groen aangeeft dat de koppeling goed is bevestigd;
  3. Draai het neuswiel vervolgens stevig vast in de rijrichting voor extra veiligheid.

Losbreekkabel

Bevestig de losbreekkabel aan de auto. De losbreekkabel moet breken als de caravan loskomt van de auto tijdens het rijden. Zorg ervoor dat het neuswiel vrij kan draaien, wat cruciaal is voor de werking van de losbreekkabel. Bevestig de kabel volgens de wettelijke voorschriften en vermijd het om de kabel om de trekhaak te wikkelen en vast te klikken. Controleer of de kabel goed is vastgemaakt aan het voertuig.

Stroomkabel

Sluit de stroomstekker aan voor verlichting achter de caravan, interne verlichting, de koelkast tijdens het rijden en het opladen van de moveraccu. Er zijn twee soorten stekkers: de 7-polige en de 13-polige (Jayger stekker). Zorg ervoor dat de stekker goed is bevestigd, draai deze indien nodig een kwartslag om te voorkomen dat deze losraakt tijdens het rijden.

BELANGRIJK : Voorkom kortsluiting door te zorgen dat de stroomkabel niet over de grond sleept. Bevestig de kabel met elastiek, touw of leg de stekker over de dissel en sluit deze weer aan.

Anti-slingerkoppeling

De anti-slingerkoppeling, vaak rood van kleur, vermindert de kans op slingeren tijdens het rijden. Druk deze naar beneden om stempels tegen de trekhaak aan te brengen. Let op dat er geen kabels tussen komen en controleer of de stempels goed functioneren door de trekhaak schoon te houden.

Rijden Maar!

Loop alle aansluitingen nogmaals na, controleer de banden, zorg dat de handrem is uitgeschakeld en controleer de verlichting. Als alles in orde is, ben je klaar om op pad te gaan en van je vakantiereis te genieten. Veel plezier onderweg!

Nog kampeerartikelen nodig, maar niet voor de hoofdprijs?

Hier vind je alles voor jouw ideale kampeervakantie!

Ja! Ik heb nog een aantal kampeerartikelen nodig!!

Geef een reactie