Alles wat je moet weten over Caravanverzekeringen

kampeertipsvoorbeginners.nl - Alles wat je moet weten over Caravanverzekeringen - Uitgelichte foto van een auto met caravan op reis

Het verzekeren van jouw caravan roept vaak vragen op. Is het verplicht? Krijg je standaard een groene kaart? En wat als je de caravan uitleent? Zet alle feiten op een rij en schept duidelijkheid over caravanverzekeringen.

Is een verzekering voor mijn caravan verplicht?

Nee, een caravan is geen motorvoertuig, en daarom is een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA) zoals bij een auto niet verplicht. Desalniettemin is het verstandig om je kostbare bezit te verzekeren tegen beperkt casco of all-risk schade.

Hagelschade bij caravans met een hagelbestendig dak?

Ook al heeft jouw caravan een hagelbestendig dak, het is niet waar dat je geen hagelschade hoeft te verzekeren. Bij hevige hagelbuien kan schade ontstaan die niet beperkt blijft tot het dak. Het is daarom slim om dekking voor hagelschade mee te verzekeren.

Mag een verzekeraar jou weigeren?

Ja, een verzekeraar heeft geen acceptatieplicht en kan jou weigeren als klant. Dit gebeurt vooral als je als een te groot risico wordt gezien, bijvoorbeeld vanwege een rijontzegging of veel schadeclaims. Zorg dat je huidige verzekering pas wordt opgezegd nadat je geaccepteerd bent bij de nieuwe verzekeraar.

Groene kaart bij caravanverzekering?

Nee, standaard krijg je geen groene kaart bij een caravanverzekering. De groene kaart is een verzekeringsbewijs voor aansprakelijkheid wanneer de caravan is aangekoppeld aan het trekkende voertuig. Je dient deze kaart aan te vragen bij de autoverzekeraar en neem deze altijd mee op reis.

Korting op premie bij hagelbestendig dak?

Ja, caravans met een hagelbestendig dak krijgen vaak korting op de premie voor het meeverzekeren van hagelschade. De korting varieert per verzekeraar en ligt meestal tussen de 50 en 70%. Bereken wat jouw premie is!

Controle van banden ouderdom?

Absoluut, verzekeraars kijken naar de ouderdom van de banden bij schade door een klapband. Vaak stellen ze in de voorwaarden dat banden na een aantal jaren moeten worden vervangen, variërend van 6 tot 10 jaar. Regel voor aanvang van het seizoen een controle om jouw veiligheid te waarborgen.

kampeertipsvoorbeginners.nl - Alles wat je moet weten over Caravanverzekeringen -Foto van een opslag met nieuwe banden

Uitlenen van de caravan aan familie/vrienden verzekerd?

Ja, als je jouw caravan uitleent aan familie of vrienden zonder betaling, blijft deze verzekerd. Echter, particuliere verhuur is niet standaard verzekerd en kan bij sommige verzekeraars apart worden meeverzekerd.

Disselslot/wielklem in de stalling?

In veel caravanstallingen is het gebruik van disselsloten en wielklemmen niet toegestaan. Echter, op de caravanverzekering ben je verplicht om je caravan onbeheerd achter te laten met een disselslot en/of wielklem. Doe je dit niet, dan is de caravan bij diefstal niet verzekerd.

Stopt de verzekering automatisch bij verkoop?

Nee, je moet zelf jouw caravanverzekering opzeggen bij de verzekeraar. Vergeet je dit, dan loop je het risico dat je te veel betaalde premie niet terugkrijgt.

Verhuren van de caravan standaard meeverzekerd?

Nee, het verhuren van jouw caravan is niet standaard meeverzekerd. Als je dit overweegt, neem dan contact op met jouw verzekeraar om te bespreken of en hoe dit kan worden meeverzekerd.

Conclusie

Kortom, het verzekeren van jouw caravan vereist zorgvuldige overweging en kennis van de specifieke voorwaarden van jouw verzekeraar. Neem bij twijfel altijd contact op met jouw verzekeraar voor gepersonaliseerd advies.

Wil jij ook dat jouw caravan of camper goed verzekerd is op reis?

Vind hier jouw de beste verzekering voor jou!

Ja! Ik wil goed verzekerd op reis!

Geef een reactie