Welk campingtoilet is geschikt voor jou?

Kampeertipsvoorbeginners.nl - Welk campingtoilet is geschikt voor jou - Foto van een Thetford Porta Potti in een buscamper

Zoals je misschien weet, heeft Thetford een breed assortiment Porta Potti’s. Maar wat is het verschil tussen deze toiletten? Ook zal ik ingaan op de verschillende vloeistoffen voor het chemisch toilet. Dat alles zal  ik je uitleggen in dit artikel.

De verschillende Porta Potti’s

Als we naar Porta Potti’s kijken, kunnen we eigenlijk 3 series onderscheiden. Je hebt de:

  • 1 serie,
  • 3 serie,
  • Excellence serie.

De 1-serie

De Porta Potti 1-serie zijn eigenlijk de meest eenvoudige toiletten van Thetford. Ze hebben een geïntegreerde dekselsluiting en een balgpomp waarmee je het water door het toilet kunt spoelen. De Thetford 165 heeft een grotere afvaltank waardoor hij een hoger zitcomfort heeft dan de Thetford 145.

De 3-serie

Vervolgens hebben we de 3-serie toiletten. De 3-serie toiletten zijn de 335, de 345 en de 365. De grootste verschillen zijn het spoelsysteem. Het spoelsysteem is veel eenvoudiger te gebruiken dan de balgpomp van de 1-serie. Bovendien hebben deze toiletten een niveau-indicator. Hieraan kun je zien wanneer je de tank moet legen.

Andere verschillen tussen de drie toiletreeksen zijn de grootte en de zithoogte van de toiletten. De Porta Potti 335 is de kleinste in zijn soort en past meestal tussen de twee voorste stoelen van je camper.

De Excellence serie

Tot slot hebben we de Excellence serie toiletten. De 565p en de 565e. Deze toiletten hebben een iets ander ontwerp dan de standaard Porta Potti’s. Het unieke aan deze toiletten is dat ze zijn uitgerust met twee niveau-indicatoren. Eén bovenop voor het schone water en één aan de voorkant voor het afvalwater. Hierdoor kom je nooit voor verrassingen te staan. Daarnaast heeft dit toilet ook een dekselvergrendeling en een handig opbergvakje voor je toiletpapier.

Het verschil tussen de 565p en de 565e is dat de p is uitgerust met een handpomp en de e is uitgerust met een elektrische pomp die werkt op batterijen. Alle Porta Potti’s kunnen worden geladen tot 120 kilogram bij normaal gebruik en worden geleverd zonder toiletvloeistof.

De  verschillende soorten toiletvloeistoffen

Zoals je wellicht al weet, zijn er heel veel verschillende soorten toiletvloeistoffen verkrijgbaar. Laten we beginnen met toiletvloeistoffen die geschikt zijn voor dagelijks gebruik van je toilettank.

De blauwe toiletvloeistofvloeistof

Allereerst hebben we de Thetford aqua kem blue. Deze toiletvloeistof onderdrukt nare geuren, houd de toilettank fris, vermindert de gasvorming en bevordert de afbraak van het toiletafval. Naast al deze eigenschappen, ruikt deze toiletvloeistof ook nog eens lekker. Deze zijn er niet alleen van Thetford, maar je hebt ook eigen merken en dat scheelt een hoop in de portmonnee. De Thetford aqua kem blue is in verschillende varianten verkrijgbaar.

De groene toiletvloeistof

Naast de blauwe toiletvloeistof, is er ook de groene toiletvloeistof. Deze heeft dezelfde eigenschappen als de blauwe toiletvloeistof, alleen deze is veel milieu vriendelijker en zijn ook in de vorm van tabs verkrijgbaar.

De roze toiletvloeistof

De roze toiletvloeistoffen zijn voor de spoelwatertank. Deze vloeistof houd het spoelwater fris
en zorgt voor een gemakkelijke spoeling. Daarnaast laat het ook nog een aangename geur achter.
Heb je geen vaste spoelwatertank in je toilet en wil je toch deze vloeistof gebruiken? Gebruik dan de Aqua Rinse spray.

Het onderhoud

Dan gaan we nu kijken naar de onderhoudsproducten. Allereerst heb je de (Thetford) cassette tank cleaner. Dit is de APK voor je toilettank. Wanneer je je toilettank vaak gebruikt, ontstaat er altijd kalksteen en urinesteen. Dit kan er voor zorgen dat de toilettank op verschillende plekken kan gaan lekken. Wil je dit voorkomen? Gebruik dan minimaal 2x per jaar de cassette tank cleaner.

Daarnaast is er de (Thetford) Tank Freshener. Deze effectieve vloeistof is voor het dagelijks gebruik in je afvalwatertank en voor de leidingen. Het voorkomt nare geuren. Niet alleen in je toilettank, maar ook in je wasbak of gootsteen.

Het schoonmaken van het toilet

Dan gaan we nu naar de onderhoudsproducten kijken die geschikt zijn voor het schoonmaken van je toilet. Allereerst hebben we de Thetford Bowl Cleaner (of ander merk toiletreiniger). Dit is de WC-eend onder de toiletreinigers voor je caravan.


Let op: gebruik nooit de originele WC-eend. Deze zijn niet geschikt voor de kunststof toiletten in je caravan of camper.


De Thetford badkamer reiniger is geschikt voor alle soorten kunststof in je caravan, camper of boot.
Met deze badkamer reiniger zorg je ervoor dat je badkamer lekker schoon en fris blijft.

Tot slot hebben we nog de Thetford Siliconen Spray. Dit is een onderhoudsspray voor je toilettank. Met deze spray zorg je ervoor dat je rubbers soepel blijven en je beschermt ze tegen uitdroging.

Conclusie

Ga goed na wat jij nodig hebt op de camping qua toilet. Is het alleen voor nachtelijk gebruik of misschien dat het toilet meer wordt gebruikt met bijvoorbeeld kleinere kinderen. Gebruik voor de schoonmaak niet zomaar allerlei middelen die je thuis gebruikt, want dit kan wellicht het toilet aantasten en kost het meer geld dan nodig.

Nog kampeerartikelen nodig, maar niet voor de hoofdprijs?

Hier vind je alles voor jouw ideale kampeervakantie!

Ja! Ik heb nog een aantal kampeerartikelen nodig!!

Geef een reactie