In deze landen heb je een vignet of milieusticker nodig

Ga je binnenkort met de auto op vakantie? Dan is het belangrijk om te weten of je in bepaalde landen een vignet of milieusticker nodig hebt. Het is essentieel om dit van tevoren te controleren om hoge boetes te voorkomen. Maar wat houden deze vignetten en milieustickers precies in en in welke landen zijn ze verplicht? Hieronder heb ik alle informatie voor je op een rijtje gezet.

Wat is een vignet?

Een vignet fungeert als een vorm van rekeningrijden, waarbij je een verplichte wegenbelasting betaalt op basis van de tijd dat je auto gebruikmaakt van bepaalde buitenlandse (snel)wegen. Het betreft gekleurde stickers die je aan de binnenkant van de voorruit van je auto plakt. De geldigheidsduur en prijs variëren per land.

Rijden zonder vignet kan leiden tot aanzienlijke boetes. Vignets zijn verkrijgbaar bij benzinestations en grensovergangen, maar het is slim om ze vooraf online te bestellen. Op die manier vermijd je wachtrijen en kun je direct naar je bestemming doorrijden.

Let op: wanneer je online een vignet koopt, wordt het meestal pas na 18 dagen geldig. Stel het dus niet uit tot het laatste moment.

In welke landen heb je een vignet nodig?

Als je door Oostenrijk, Zwitserland of Slovenië reist, is het verplicht om een Autobahnvignet aan te schaffen om gebruik te maken van hun (snel)wegen, zelfs als je er alleen doorheen rijdt om op je eindbestemming te komen. Voor Oostenrijk kun je kiezen uit geldigheidstermijnen van 10 dagen, twee maanden of een heel jaar. In Zwitserland is er geen keuze: een Zwitsers vignet is standaard één kalenderjaar geldig, van 1 januari tot 31 december. In Slovenië is een vignet verplicht op hoofdwegen, met keuzes voor geldigheid van zeven dagen, een maand, zes maanden of een jaar.

Ook in Bulgarije, Tsjechië, Hongarije, Roemenië en Slowakije is het nodig om een vignet aan te schaffen. Aangezien de regelgeving en prijzen per land verschillen en kunnen veranderen, raden we aan om voor je autoreis op de hoogte te blijven van de laatste updates.

In welke landen heb je een milieusticker nodig?

In sommige landen is geen tolvignet vereist, maar geldt er wel een verplichting voor een milieusticker om bepaalde steden en gebieden te betreden. Deze milieuzones zijn ingesteld om de luchtkwaliteit te verbeteren en gelden niet voor het hele land. Controleer dus vooraf of je door zo’n gebied of stad rijdt om hoge boetes te voorkomen.

Landen met milieuzones zijn Duitsland, België, Frankrijk, Engeland, Spanje en Zweden. Ook voor milieustickers kun je het beste vooraf online aanvragen.

Vignet of milieusticker nodig?

Bestel ze hier op 1 plek!

Ja! ik wil mijn vignet of milieusticker direct bestellen!

Geef een reactie