Houd je Watertank Fris en Gezond

kampeertipsvoorbeginners.nl - Houd je Watertank Fris en Gezond - Uitgelichte foto van het vullen van de watertank met een gieter

Het watersysteem van je camper of caravan is als het hart van je avonturen op wielen. Het voorziet niet alleen in de toevoer van schoon water, maar zorgt ook voor een efficiënte afvoer van gebruikt water. Een essentieel onderdeel van het onderhoud is het regelmatig schoonmaken van dit systeem, idealiter twee keer per jaar, bijvoorbeeld wanneer de camper of caravan de stalling ingaat en bij het weer tevoorschijn komen. Laten we eens kijken naar hoe je dit kunt aanpakken, beginnend met het reinigen van het schone waterreservoir.

Kies jouw Reinigingsmiddel

Verschillende middelen kunnen worden gebruikt om je watertank te reinigen: citroenzuur, schoonmaakazijn, gebitsreinigingstabletten of speciale tankschoonmaakmiddelen verkrijgbaar bij de kampeerwinkel. Kies een middel waar jij je prettig bij voelt, en je kunt ze ook af en toe afwisselen voor een grondige reiniging. Als desinfectie een prioriteit is, kun je een scheutje dunne bleek of Hadex overwegen. In dit voorbeeld gaan we voor de gebitsreinigingstabletten.

Stap voor Stap Reiniging

  1. Begin met het openen van de watertank en inspecteer de binnenkant. Als het oppervlak glibberig aanvoelt, duidt dit op algen, en dan is handmatig reinigen met een schone doek nodig.
  2. Plaats de reinigingstabletten in de tank, schroef de deksel goed vast en vul de tank met schoon water.
  3. Rijd een stukje, zodat de tabletten volledig oplossen en de tank grondig wordt gereinigd door het klotsende water.
  4. Laat wat reinigingsmiddel door de leidingen lopen door alle kranen te spoelen.
  5. Voor campers met boilers, spoel ongeveer zes liter water door de heetwaterkraan om ook de boiler te reinigen.
  6. Laat het reinigingsmiddel een nacht in de tank zitten en spoel de volgende dag alles door met schoon water voor een frisse watertank.

Onderweg en Bij de Stalling

Voor onderweg is het een slimme tip om niet te veel water te tanken. Op die manier heb je vaker toegang tot fris water en vermijd je de groei van algen. Bovendien bespaart het gewicht.

Als de camper de stalling in gaat, gebruik dan een schone droge doek om de watertank droog te maken. Hierdoor blijft de tank in optimale conditie voor je volgende reis.

Vuilwatertank Reinigingstips

Voor het reinigen van de vuilwatertank kun je speciale reinigingsmiddelen uit de kampeerwinkel gebruiken. Een alternatief is het oplossen van een beetje Biotex in het water. Rijd een stukje om het te laten mengen, laat het een nacht staan en laat het de volgende dag weglopen in een speciaal daarvoor bestemde loosput. Denk eraan om het niet zo te laten weglopen op straat of in de natuur.

Met deze eenvoudige stappen zorg je ervoor dat het watersysteem van je camper altijd fris en gezond blijft, klaar voor nieuwe avonturen op de weg. Veel plezier en veilige reizen!

Nog kampeerartikelen nodig, maar niet voor de hoofdprijs?

Hier vind je alles voor jouw ideale kampeervakantie!

Ja! Ik heb nog een aantal kampeerartikelen nodig!!

Geef een reactie